На 5 октомври умира Иван Парпулов, известен като Орчо войвода!

Иван Парпулов, известен като Орчо войвода, е български хайдутин и революционер, участник в Априлското и Кресненско-Разложкото въстание.

Иван Маринов Парпулов е роден в 1829 година в град Панагюрище, тогава в Османската империя. Учи в родния си град. Става хайдутин в Средна гора. Емигрира в Сърбия и Влашко и участва като доброволец на руска страна в Кримската война (1853 – 1856), в която е награден с Георгиевски кръст.

В 1875 година се включва в подготовката на въстание и получава задача да запали Цариград заедно с Георги Бенковски. Става четник стотник и началник на охраната на Панагюрския революционен комитет. По време на Априлското въстание е знаменосец в Хвърковатата чета на Георги Бенковски.

С Павел Бобеков и Манчо Манев освобождава затворените в Копривщица ръководители. След разгрома на въстанието е заловен в Габровския балкан, но е освободен след общата амнистия в същата година.

Участва в Руско-турската война (1877 – 1878) като войвода на спомагателна чета. През 1879 година участва в Кресненското въстание като войвода на голяма чета доброволци от Панагюрско. По време на Съединението в 1885 година е войвода на Панагюрската чета. Участва като доброволец в избухналата след това Сръбско-българска война.

loading...

Иван Парпулов умира на 5 октомври 1911 г.

Името „Орчо войвода“ носят улица в София и стадионът в Панагюрище, а през май 2006 година в родния му град е открит негов паметник.

Поклон пред паметта му!

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!