На 5 октомври е роден българският футболист Валери Домовчийски!

Честит рожден ден на Валери Домовчийски!

Валери Ангелов Домовчийски е български футболист. Роден е в град Пловдив на 5 октомври 1986 година. Юноша на Марица (Пловдив). Висок е 180 см. и тежи 74 кг. Състезател на Ботев (Враца).

Играл е за Секирово – Раковски, Марица и Левски (София). Постепенно младежът се налага при юношите на ФК Левски. Славата му расте и скоро от „Герена“ и „Армията“ го проучват, за да го привлекат.

Съгледвачите на Левски Васил Методиев и Петър Михтарски се договарят преди всички и нападателят, заедно с родителите си, отпътува за София. На „Герена“ Домовчийски започва да се готви при треньора Славчо Стоилов. Първоначално го използват като ляв или десен халф. С идването на Станимир Стоилов в отбора Валери получава шанс да играе с мъжете. Точно когато е готов да бъде титуляр, получава тежка контузия. Дебютът на таланта се отлага до 19 септември 2004 г., когато Валери играе цял мач при победата с 4:0 над „Пирин“. Звездният му миг е на 21 ноември, когато бележи гол при победата с 5:0 над Локомотив (Сф).

loading...

Официалният му дебют за младежкия национален отбор е срещу Швеция. Въпреки загубата с 2:1 в София отзивите за играта му са добри. 17-годишният тогава футболист измества от титулярното място в атаката на „Левски“ звездата Георги Чиликов. На критиците, които все още не го признават, доказва качествата си срещу Локомотив (Пд), разписвайки се за победата над пловдивчани.

В европейските турнири младият нападател вкарва гол за победата над „Публикум“ при 3:0 за сините през есента на 2005 в София. Бележи важни голове за Левски и срещу ЦСКА (Москва) и Киево (Верона). Общо има 19 мача и 5 гола (7 мача с 2 гола за КЕШ и 12 мача с 3 гола за купата на УЕФА).

Силните му изяви със синята фланелка хващат окото на много европейски тимове и на 2 януари 2008 г. той официално е поканен от английския Блекбърн да изкара петдневни проби в началото на януари. От 2008 до 2011 година игра в Херта Берлин, а от 2011 до 2013 бе част от отбора на Дуисбург. На 1 юли 2013 Валери Домовчийски се завръща в България и подписва 2-годишен договор със Ботев (Пловдив). През септември 2016 той подписва двугодишен договор със Славия. Преди това играе в Левадиакос.

Валери Домовчийски е двукратен шампион на България с Левски през сезоните 2005 – 2006 и 2006 – 2007. Два пъти носител на Купата на България през 2005 г. и 2007 г., носител и на Суперкупата на България през 2005 и 2007. В груповата фаза на Шампионската Лига играе в 3 мача. Останалите пропуска заради контузия. Четвъртфиналист с Левски София в турнира за купата на УЕФА през сезона 2005 – 2006

Извън България мечтите на таланта стигат до стадион „Сантяго Бернабеу“. Винаги твърди, че за него има един отбор и един футболист – Реал Мадрид и Зинедин Зидан.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!