На 5 май 1898 г. е роден генерал-лейтенант Крум Лекарски!

Крум Лекарски е български офицер (генерал-лейтенант), политически и спортен деец, заслужил майстор на спорта (1955).

Крум Георгиев Лекарски е роден в гр.Кюстендил на 5 май 1898 г. Завършва Военно училище и Генералщабна академия. Служи като офицер в София, Сливен, Шумен и др. Влючва се активно в дейността на Военния съюз.

През 1935 година е уволнен заради опита за преврат на радикалното крило на съюза и е интерниран в Девин. След освобождаването си се включва в опозиционна дейност, участва в 9-септемврийския преврат.

След 1944 г. е произве­ден в чин генерал-майор и става първи заместник-министър на народната отбрана. Част е от българската делегация на Парада на победата на СССР над Третия райх в Москва, проведен на 24 юни 1945 г.

В началото на 50-те Крум Лекарски е набеден за английски шпионин и заточен като политически затворник в Белене. Освободен е след смъртта на Сталин. През 1960 г. за последен път участва в Олимпиада.

loading...

Крум Лекарски е един от пионерите на конния спорт в България и изтъкнат състезател. Спечелва първо място в тристранното състезание в Аахен (Германия) и на Балканските игри през 1931 и 1933 година.

Участва в олимпийските игри в Париж (1924), Амстердам (1928), Хелзинки (1952) и Рим (1960). През 1954 – 1958 година е преподавател във Висшия институт по физкултура, като в периода 1956 – 1958 година е завеждащ катедра по конен спорт. Автор е на книги за конния спорт.

Носител на ордените: „Георги Димитров“ (1978) и „НРБ“ II ст. Почетен гражданин на гр. Кюстендил.

Крум Лекарски умира през 1981 г. на 82 години.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!