На 5 декември 1917 г. умира българският поет Георги Стоянов!

Георги Стоянов Вътев-Пейчовски е български поет, писател, учител и общественик.

Георги Стоянов е роден на 11 ноември 1874 година в Угърчин.

През 1894 година завършва Педагогическото училище в Лом и след това до края на живота си се отдава на учителската професия. Преподава в родния си град, Плевен, Долни Дъбник и София.

Развива активна обществена дейност и става един от основателите на Българския учителски съюз и член на Управителния му комитет (1909-1910). Председател е на Плевенското (1899-1909) и на Софийското учителсто дружество (1913-1915). Многократно е делегат на учителски конгреси.

loading...

Поддържа връзки с дейци на БСДП като Тодор Луканов, Димо Хаджидимов и Ламби Кандев, заради което е уволняван на 2 пъти.

Георги Стоянов е основател на детското списание „Светулка“, в което публикува разкази, басни, приказки и стихове. Освен това издава (като притурка на „Светулка“) вестник „Слънчице“, както и списанието „Пролетни зари“.

Освен с детска Стоянов се занимава и с литература за възрастни, като сътрудничи с разкази и статии на списанията „Учителски другар“, „Право дело“, „Училищна практика“, „Училищен преглед“ и вестник „Съзнание“.

Автор е на книгата „Патриотическо възпитание“ (1906), както и на различни буквари и учебници.

Стоянов за пръв път превежда на български „Произход на човека“ на Чарз Дарвин през 1896 година.

Псевдонимите, които Георги Стоянов използва, са: Г. Зеленогоров, Калинка-Малинка, Селянче, Чичо Бръмбърчо и Чичо Светлю.

Стоянов загива на Македонския фронт в Първата световна война на 5 декември 1917 година край град Дойран.

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!