На 5 април 1857 г. във Верона е роден княз Александър І Батенберг!

Първият български княз Александър І Батенберг е роден на 5 април 1857 г. във Верона, Италия. Неговият баща – принц Александър фон Хесен, е брат на Мария Александрова, съпругата на руския император Александър ІІ. Гимназиалното си образование получава в Дармщат.

След това следва в Дрезден и военно училище в Касел. Участва като доброволец в Руско-турската война (1877-1878). Включва се в сраженията при Търново, Стара Загора, Казанлък, Плевен и др. места в отряда на генерал Гурко, щаба на румънския княз Карол І и Главната квартира на руското командване. За проявена храброст по време на войната е награден с ордени от император Вилхелм І, император Александър ІІ и княз Карол І.

Първото Велико народно събрание (17-29 април 1879) го избира за княз на Княжество България. След посещение в Русия и западноевропейските дворове за получаване на тяхното одобрение, княз Александър І пристига в България. На 26 юни 1879 г. полага клетва като български княз пред представителите на Великото народно събрание в град Велико Търново. Княз Александър І управлява България в продължение на 7 години. Това е един труден период от историята на възстановената и изграждаща се българска държава.

Младият, едва 22-годишен княз, не притежава управленски опит, трябва да преодолява разнородни проблеми, свързани с липсата на цялостна законодателна и действаща структура на страната, ожесточените вътрешнополитически борби и противоречивите интереси на eвропейските велики сили и Русия спрямо България.

loading...

При управлението на княз Александър І се случват две от най-важните събития за страната през този период. Това са Съединението на Княжество България и Източна Румелия (6 септември 1885) и последвалата го Сръбско-българска война. Най-големите заслуги на княз Александър І са, че в качеството си на държавен глава и върховен главнокомандващ успява да преведе страната през опасностите и изпитанията, породени от тези събития, до успешен за България завършек. На 9 август 1886 г. първият български княз е насилствено свален от русофилски настроени български офицери. Независимо, че превратът е осуетен, княз Александър І е принуден под натиска на Русия да абдикира и напусне България.

От 1889 г. живее в Грац, Австрия. Постъпва на военна служба в местния пехотен полк и достига до чин генерал-майор. Приема името граф Хартенау. През 1887 г. се жени за певицата Йоханна Лойзингер. От този брак се раждат двете им деца, кръстени с българските имена Крум-Асен и Вера-Цветана.

Първият български княз – Александър І Батенберг, умира на 17 ноември 1893 г. в Грац. По-късно тялото му е пренесено в България и на 3 януари 1898 г. е положено в специално изградена гробница в София.

Източник: sofiahistorymuseum.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!