На 4 юли е роден актьорът Михаил Мутафов!

Михаил Мутафов е български актьор, роден на 4 юли 1947 г. в Харманли. Родителите му са фармацевти, бежанци от Беломорска Тракия. Детството му преминава в Ивайловград. Учи в гимназия.

Следва 3 години в МЕИ, но попада в театър към Студентския дом на културата. Там изкара една година и на следващата кандидатства успешно във театралния институт. През 1972 г. завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Желчо Мандаджиев с асистент Крикор Азарян.

Между 1972 и 1975 г. играе в Димитровградския Общински драматичен театър „Апостол Карамитев”, където се изявява с роли в пиеси като „Коварство и любов“ на Фридрих Шилер, „Службогонци“ на Иван Вазов, „Трамвай желание“ на Тенеси Уилямс.

От 1975 г. е звезда на Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Изиграва множество роли в пиеси като „Полет над кукувиче гнездо“ на Дейли Васерман, „Процесът против богомилите“ на Стефан Цанев, „Ревизор“ на Николай Гогол, „Ретро“ на Александър Галин.

loading...

Известен е с едрата си фигура, характерно мъжко обаятелно излъчване, дори в напреднала възраст. В последните десет години често работи с режисьора Явор Гърдев („Бастард“, „МаратСад“, „Пухеният“, „Крум“, „Пиеса за бебето“, „Калигула“ ).

Също така Мутафов гастролира и в театрите в Хасково, и в София (Театър 199), където участва в постановките на Явор Гърдев – „Пиесата за бебето“ и „Пухеният“. Участва с роли в над 20 филма, сред които:

  • „Стъклени топчета“, режисьор Иван Черкелов (1999),
  • „След края на света“, режисьор Иван Ничев (1998),
  • „Кладенецът“, режисьор Дочо Боджаков (1991),
  • „Не се обръщай назад“, режисьор Людмил Кирков (1971),
  • „Дело 205/1913 П. К. Яворов“ (1984) – Йордан Панов.

Михаил Мутафов е двукратен носител на наградата Аскеер:

  • през 2002 г. за поддържаща мъжка роля („Хотел между тоя и оня свят“, от Ерик-Емануел Шмит, постановка: Николай Ламбрев)
  • през 2003 г. за главна мъжка роля („Марат/Сад“, от Петер Вайс, постановка: Явор Гърдев).

Посветен му е документалният филм „Самотният капитан на далечно плаване“ на Димитър Ризов (2004, БНТ).

Синът му „Мутафов младши“ играе в Малък градски театър „Зад канала“.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!