На 4 октомври 1939 г. се ражда композиторът Ангел Михайлов! 

Ангел Михайлов е български композитор и автор на филмова музика.

Ангел Иванов Михайлов е роден  в град София на 4 октомври 1939 г. Завършва Пражката консерватория и специалността Диригентство. В богатата си професионална биография Ангел Михайлов е автор на музиката на повече от 50 игрални филма в Чехословакия и България, а някои от песните за филми, композирани от българина, остават в златния фонд на чехословашката кинематография.

Композиторът пише песни за певци като Марта Кубишова, Карел Гот, Вацлав Нецкарж, Хана Загорова, Милуше Воборникова, Нелена Вондрачкова, Валдемар Матушка и др. А. Михайлов е авторът на музиката на филми като „Dívka na koštěti“, „Lucie postrach ulice“, „Hop a je tu lidoop“, „Metráček“, „Arabela se vrácí“, „Dobré světlo“, „30 panen“, „Bylo čtvrt a bude půl“ и др.

През 60-те години в България, Михайлов е поканен от писателите Георги Марков и Стефан Цанев да напише мюзикъл, но събитията от 1968 г. осуетяват постановката на музикалната пиеса. По-късно музикантът получава „Оскар“ като част от екипа на кукления късометражен филм „Kdo zachrání kovboje“ (1985). През 1989 г. защитава професура в Пражката академия, а от 1988 г. ръководи Катедрата по композиция. След 1989 г. Вацлав Хавел го кани за министър на културата, но Ангел Михайлов отказва поста.

Ангел Михайлов умира на 7 юли 1998 година

loading...

Източник: napred-nazad.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!