На 4 май 1917 г. е роден Акад. Веселин Хаджиниколов!

Академик Веселин Хаджиниколов (1917 – 2003) e български историк, редовен член на БАН от 1984 до смъртта си през 2003 г.

Веселин Димитров Хаджиниколов е роден на 4 май 1917 г. в град Пазарджик, но прекарва юношеството си в град Пещера.

Завършва Пловдивската семинария през 1937 г. и Богословския и Правен факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

От 1941 до 1963 г. преподава във Факултета за социални и стопански науки на СУ и ВИИ „Карл Маркс“, днес УНСС последователно като асистент, доцент и професор по стопанска история. От 1958 до 1962 е заместник-ректор.

От 1963 г. преминава на работа в Института по история при БАН, където в продължение на 10 години завежда секция „Обща история“.

loading...

През 1972 г. защитава дисертация за доктор на историческите науки на тема „Георги Димитров и съветската общественост 1934 – 1945“.

През същата година е назначен за директор на Етнографския институт с музей при БАН и остава на този пост до 1988. През 1974 г. е избран за член-кореспондент на БАН, а през 1984 – за академик. През този период той става един от идеолозите на Възродителния процес.

Член-кореспондент на Академията на науките на ГДР. Член на Македонския научен институт.

Академик Хаджиниколов е бил главен редактор на списанията „Исторически преглед“ (1974 – 1990), „Родознание“ и „Българска етнография“.

Дългогодишен председател на българо-германската комисия на историците, член на българо-съветската комисия на историците.

Член на ръководството на Съюза на учените в България, Българското историческо дружество, Българското генеаложко дружество, Фондация „Славяни“, Общобългарски комитет „Васил Левски“, Дружеството на стопанските историци в България, Академичен клуб „Проф. Марин Дринов“ и др.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!