На 4 декември църквата почита Св. преподобни Иоан Дамаскин!

На 4 декември църквата почита паметта на Св. преподобни Иоан Дамаскин!

Св. преподобни Иоан Дамаскин бил родом от Дамаск, от знатен богат род. Страдал за почитане на св. икони: наклеветен несправедливо в държавна измяна, отсекли му дясната ръка, но с молитва към св. Богородица той я прилепил и зараснала. По тоя случай той написал ирмоса (песен): „Твоята победителна десница в сила се прослави…“

По същото време написал и песента: „За Тебе се радва, Благодатна, всяка твар…“

Кърпата, с която била превързана ръката му, за спомен носил на главата си. Постъпил в манастира на св. Сава Освещени, станал монах в чин презвитер. Написал много канони – Пасхалния канон и други. Починал в 790 година.

loading...

Свети Иоан Дамаскин – богослов и песнописец, монах от обителта на свети Сава, ревнител за православието в борбата с иконоборците, живял в VIII в. За своите високохудожествени умилителни песнопения той получил името „златоструен“. Свети Иоан Дамаскин се прославил със съставянето на канони (от него са съставени около 60 канона), от които особено забележителен е пасхалният канон. Главната заслуга на свети Иоан Дамаскин е разработването на теорията на църковното пеене. Той разделил църковното пеене на осем гласа или музикални тоналности (ладове). Като практическо приложение на теорията за църковното осмогласие е известен трудът на Дамаскин „Октоих“. Свети Иоан Дамаскин починал в 776 година. Паметта му се чества от Църквата на 4 декември.

Из бележки към „Жития на светиите“ от Св. Димитрий Ростовски

Източник: pravoslavieto.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.