На 4 август църквата почита Света Евдокия. Имен ден днес празнуват Евдокия и Дочка

На 4 август църквата почита Св. 7 отроци в Ефес. Света Евдокия (вечерта Вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица).

Света Евдокия била красива грешница от град Илиопол. Чувайки молитвите на монаха Герман, тя се обърнала към Христовата вяра и се покаяла за предишния си живот. Раздала богатствата си на бедните и страдащите християни. Покаяла се и се молила за прошка. Заедно с прошката получила и магически дар – да лекува и прави чудеса.

По-късно Света Евдокия се оттеглила в манастир, където намерила смисъл за живота си. Като монахиня, а по-късно и като игуменка, Евдокия не веднъж е била подлагана на мъчения. В най-тежките мигове се случвали чудеса , от които мъчителите и се плашели и се покланяли на Бога, който я покровителствувал.

Така Света Евдокия доживяла до дълбока старост. На преклонна възраст, мъченицата била осъдена на смърт за разпространение на християнството и е посечена с меч по време на римския император Адриан.

Днес имен ден празнуват: Евдокия и Дочка.

loading...

Източник: zarata.org

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!