На 4 август рожден ден празнува Валди Тотев

На 4 август 1951 година в град София е роден Валди Тотев

Валди Тотев е български музикален изпълнител, известен с работата си като композитор, певец и клавирист на рок група „Щурците“.

Владимир Тотев е внук на полк. Владимир Серафимов, герой от Балканските войни, освободител на Родопите от османска власт.

Започва кариерата си като един от основателите на „Фактор“ (1971 – 1974), с която съпровожда концертната дейност на Емил Димитров (1973).

Свири в „Ансамбъла на ГУСВ“ (1974 – 1976). Добил известност като член на „Щурците“, с която работи над 20 години от 1976 г., като е написал някои от най-известните песни на групата: „Футуролог“, „Огнен знак“, „Помниш ли“, „Среща с деня“,“Навечерие“,“Не умирай“ и др.

loading...

В началото на 1990-те години Валди Тотев започва солова кариера и издава албумите „Далтонистът“ (1992), „Кръстопът“ (1995), „В часа на залеза“ (1999), „Светлината“ (2002) и „Ветровито“ (2004). Тотев отдава голямо значение на текстовете на песните си, за него пишат текстове Павел Матев, Александър Петров, Жива Кюлджиева, Димитър Керелезов, Теодор Шишманов от „Тоника“.

Много от песните на Валди Тотев се превръщат в шлагери: „Вдигни очи“, „Далтонистът“, „Джени“, „Здравей, понеделник“.

Обявен е за изпълнител на годината в анкетата на предаването „Музикална борса“ по програма Хоризонт на БНР – 1995. Отличени на фестивала „Златният Орфей“ са следните негови песни: „Жена“ – І награда – 1990,

„Петък полунощ“ – Голямата награда – 1994. Видеоклипът на „Неделно време“ получава специалната награда на фестивала „Златната антена“ – 1993, а „Бънгало Бил и дивите животни“ – І награда на детския радиоконкурс „Да запеем дружно“ – 1993

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!