На 31 март е роден българският художник, Проф. Димитър Тасев!

Димитър Тасев е български художник, роден на 31 март 1937 г. в София.

Проф. Тасев завършва Художествената академия и веднага след това е поканен за художник-плакатист в Младежкия театър. Още същата година по поръчка на Генко Генков създава запазения знак на „Златният Орфей”.

Самостоятелните му изложби започват през 1974 г. в България и през 1982 в Берлин, включително и в галерия от западната страна на града, пожелала да изложи творбите му. В най-престижния сборник за графичен дизайн „Графис” Димитър Тасев участва с 8 разлчни плаката през годините. Негов театрален плакат стои в колекцията на Музея на плаката в Лос Анджелис, а Световната организация за детски театър „Аситеж” го награждава.

Освен с приложна графика Димитър Тасев работи и по проекти, свързани с пространствения дизайн – участва в български национални експозиции в Пловдив, Москва, Лайпциг, Берлин, Познан, Виена и др. През 1984 г. е удостоен със званието заслужил художник, получил е наградата “Александър Жендов”, орден “Кирил и Методий” първа степен, първа награда от Биеналето на плаката в Димитровград, годишната награда на СБХ.

loading...

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!