На 31 декември 2001 г. умира българският фолклорист, проф. Тодор Живков!

Тодор Живков е български фолклорист и етнолог; професор, доктор на филологическите науки.

Тодор Иванов Живков е роден през 1938 г. в с. Митровци, област Монтана. Завършва българска филология в Софийския университет “Св. Климент Охридски” и от 1963 г. започва научният му път в Етнографския институт с музей при БАН, където защитава по-късно първия си дисертационен труд и получава научната степен “доктор” (1971).

Заедно с акад. Петър Динеков участва в основаването на Института за фолклор при БАН (1973), чийто дългогодишен директор (1982-1992), сътрудник и член на научния му съвет е до смъртта си. В него се хабилитира (1974) и защищава следваща дисертация за научната степен “доктор на науките” (1978).

Участва в основаването на списание “Български фолклор” (1975), на което е главен редактор от 1983 г. Същевременно преподава фолклористика (и като професор от 1981 г.) в Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” и в Софийския университет, а по-късно, и етнология – в университетите в Пловдив и Благоевград. Специализира в С. Петербург (1964), Берлин (1971), Киев (1972) и Париж (1976). Дълги години е заместник-председател и член на Националния комитет на славистите, на Фолклористичната комисия на Международния комитет на славистите и на Националната комисия на Международната асоциация за изследване развитието на славянските култури. Член е на Административния съвет на Международната асоциация за етнология и фолклор. Председател е на Асоциацията за антропология, етнология и фолклористика “Онгъл” и на сдружение “Фолк панаир”. Член е на редакционните колегии на сп. “Художествена самодейност”, “Език и литература”, “Фолк панаир”. Награждаван е неведнъж с важни държавни и научни отличия. Народен представител в 37 Народно събрание.

loading...

Автор е на книгите: “Български антифашистки песенен фолклор (1970), “Народ и песен” (1977), “Фолклор и съвременност” (1981), “Етнокултурно единство и фолклор” (1987), “Етничният синдром” (1994), “Увод в етнологията” (2000), “До следващата запетая” (2000) и “Локус и универсум” (2001, в съавторство).

Проф. Живков умира на 31 декември 2001 г.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!