На 31 август църквата почита паметта на Свети Киприян Картагенски

На 31 август църквата почита паметта на Свети Киприян Картагенски. Тасций Цецилий Киприян се родил в началото на ІІІ век в град Картаген.

Бил син на богати и знатни родители – езичници. Получил всестранно за тогавашното време образование.

С голямо усърдие изучавал риторика. Заради големия си успех в тая област той бил назначен за учител по красноречие в Картагенското училище. Наред с риторика преподавал и философия, понеже и в тая област показал забележителни успехи. Бил запознат нашироко и с правото, затова нерядко се явявал в съда и като защитник на подсъдими. По този начин си извоювал в скоро време голяма известност в града.

Свети Киприян Картагенски имал богато наследство от родителите си. Получавал големи приходи от службите, които заемал.

Това му давало възможност като млад човек да вкуси от всички радости и удоволствия, които му предлагал животът в езическата държава. Но скоро започнал да се пресища. Образованието, богатството, охолството, свободата вече не го задоволявали. Заговорили у него висшите потребности на духа. Езичеството, в което той бил роден и възпитан, вече напълно го отблъсквало.

loading...

Затова станал по-късно християнин. Киприян нарисувал в твърде черни краски съвременния нему езически свят. Така показал и историята на своето обръщане в християнството. Груба разпуснатост и страшно падение са царели както в обществения, така и в частния живот. Киприян, който винаги в живота си търсел истината, се запознал с Христовото учение.

Възхитил се от него и се убедил, че само щедро изливащата се в Църквата благодат на Пресветия Дух дава възможност „да се унищожи отровната сила на греха, да се очистят от всичко скверно развратените сърца, като им се възвърне здравето.“ Струвало му се, че след такъв живот, какъвто той е водел, ще бъде трудно, дори невъзможно повторно, духовно раждане. Изпаднал в колебание, от което го извел Картагенският презвитер Цецилий.

Със съвети и предимно с високонравствения си живот Цецилий повлиял на Киприян да се реши да приеме християнството. Това станало в 246 г. В знак на благодарност, при кръщенето си Киприян приел името на „бащата на своя духовен живот“ – Цецилий. Дълбоката промяна, която настъпила в душата му след Светото кръщение, той описва по следния начин:

„Когато животворните води на кръщението умиха петната на предишния ми живот и в очистеното и оправдано сърце се изля небесната светлина, когато приех Небесния Дух и станах чрез второто раждане нов човек, тогава по чуден начин напълно се убедих в това, в което по-рано се съмнявах: тайните започнаха да се откриват, мракът изчезна… започнах да разбирам, че целият мой предишен плътски живот, прекаран в грехове, е бил земен живот, че едва сега започна божественият живот в мене, одушевен от Светия Дух”.

Източник: pirinsko.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!