На 31 август отбелязваме рождението на писателя Атанас Наковски!

Атанас Наковски е писател-белетрист, автор на разкази, повести и романи, както и на произведения за деца.

Атанас Наковски е роден на 31 август през 1925 г. в София. Между 1847 г. и 1948 г. работи във в. „Студентска трибуна“.

През 1949 г. завършва Стопанския факултет и постъпва на работа в Радио „София“, където остава до 1958 г.. От 1958 до 1975 г. е редактор в издателство „Български писател“. От 1975 г. е главен редактор в сп. „Септември“.

Дебютира във в. „Литературен фронт“ през 1946 г..

Литературното му творчество е обширно и разнообразно – повести, разкази, фантастични новели, романи.

loading...

Атанас Наковски населява своя литературен свят с образи и герои, притежаващи черти, характери и поведение, типично за съвременната ни действителност.

Острото му аналитично чувство, дарбата да изразява критическа визия спрямо противоречията на настоящето, са характерни белези и за последните му произведения : „Спирала”, 1996, „Аз Гъдьо, бивш Цезар, бивш Нерон”, 2001, „Виновният да се изправи” 2011, „Мечтател” 2012, „Две новели” 2012.

Атанас Наковки умира през септември 2014 г. в град София. Той остава в българската литература с цялостното си творчество на талантлив съвременен, градски писател.

Поклон!

Източник: mc.government.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!