На 30 юни 1958 г. е роден българският художник Йордан Парушев!

Йордан Парушев е съвременен български художник, живописец.

Роден е в Сливен през 1958 година. През 1983 година завършва специалност „Живопис“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ при проф. Станислав Памукчиев. През 1986-87 година прави специализация в Художествената академия „Репин“, Санкт Петербург, Русия. През 2001 година специализира в Париж, Сите Интернасионал дез Артс.

Членува в Съюза на българските художници.

В Сливен е работил като учител в Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“. От 2004 г. е преподавател във Великотърновския университет. Доцент по изкуствознание и живопис. Ръководител на катедра „Живопис“.

loading...

Йордан Парушев е един от значимите съвременни български художници. Работи предимно в областта на живописта. През 1980-те години, след завършването на художественото си образование, Парушев живописва с маслени бои. Характерни за него са абстрактните композиции, носещи метафизична дълбочина и вглъбеност. Включва се активно в процесите, свързани с търсене на ново визуално мислене, характерни за периода на 80-те. След 2000 година се посвещава на колажа, като успява чрез оригиналната си техника да доближи живописта дотолкова до колажа, че неговата работа в тази област изкуствоведите определят като „живописване с хартия“. Разработената от него техника на колажа се изразява в напластяване на тънки, полупрозрачни хартии без да се ползва допълнителна боя. Творчество на Йордан Парушев ще остане в историята на българското изобразително изкуство с експериментирането с материалите, оригиналната композиция и деликатността на цветните съчетания.

Активен участник в художествения живот, Йордан Парушев има 47 самостоятелни изложби и близо 500 участия в колективни, групови, национални и международни изложби, както и в кураторски проекти. Негови картини са избрани и включвани в представителни изложби на съвременно българско изкуство в страната и чужбина. Художникът е носител на 17 награди, между които е и Голямата награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов“ на Община Сливен. Почетен гражданин на град Сливен.

Картини на Йордан Парушев са притежание на: Националната художествена галерия – София, Софийска градска художествена галерия – София, Художествени галерии в Русе, Сливен, Шумен, Плевен, Разград, Смолян, Добрич, Музей за съвременно изкуство – Сеул, Корея, Център за документация на колажа в Сержин – Франция; Колекция на НДК – София; Френски културен институт – София; Международна фондация „Св. св. Кирил и Методий“ – София; Център „Отворено общество“ – Сливен, частни колекции в България, САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Турция, Русия, Норвегия, Финландия, Гърция, Беларус, Белгия, Холандия, Словакия, Полша, Люксембург, Португалия.

Йордан Парушев загива при тежка катастрофа по пътя към Велико Търново на 15 декември 2011 г.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!