На 30 май 1941 г. загива кап. Иван Томов!

Иван Томов е български морски офицер и капитан на гражданския параход „Княгиня Мария-Луиза“ – първия български океански кораб.

Спасява Пирея от разрушение по време на Втората световна война (1941), а нейните жители – от смърт, подобна на тази от взрива в Халифакс (провинция Нова Скотия, Канада) през 1917 г.

Капитан Иван Томов е роден през 1897 г. в село Антимово, Видинско.

Записва през 1914 г. да учи във Военноморското училище във Варна.

loading...

Томов работи на варненското пристанище, а от 1931 г. е старши помощник в Параходното дружество. Първото му назначение е на кораба „Евдокия“, след това – на корабите „Бургас“ и „България“. Последният кораб под негово управление е параходът „Княгиня Мария-Луиза“ – първият български океански кораб.

На 2 май корабът „Княгиня Мария-Луиза“ отплава от Варна към Солун, където товари провизии. После ги разтоварва в Пирея и отново товари в Солун. При разтоварването обаче в Пирея на 30 май 1941 г. избухва пожар в трюм на кораба, вероятно причинен от диверсия. Екипажът, въпреки помощта на пожарникарите от Пирея и Атина, не успява да загаси пожара. Тогава капитан Томов заповядва редовите моряци да го напуснат и да останат на сушата, за да се спасят, а командният състав да остане на борда и да изведе кораба в открито море.

Загива на служебния си пост с още шест души от екипажа си. Под негова команда те спасяват града от фатални разрушения и жертви.

Поклон пред паметта му!

Източник: bnr.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!