На 30 май си спомняме за генерал-майор Делчо Делчев!

Делчо Делчев е участник в Съпротивителното движение по време на Втората световна война, партизанин. Български офицер, генерал-майор.

Дългогодишен командир на Втора трудова област на Строителни войски. Носител на почетното звание „Заслужил строител“ и „Заслужил деятел на Българския Червен кръст“.

Делчо Делчев е роден на 17 март 1920 г. в с. Ябълково, Хасковско. Като ученик е активен член на РМС (1938). През 1941 г. завършва Хасковската смесена гимназия.

Участник в Съпротивителното движение по време на Втората световна война. Член на БРП (к) от 1942 г. Партизанин от Партизански отряд „Асен Златаров“.

След 9 септември 1944 г. служи в Българската армия. Помощник-командир на Втори танков полк в гр. Пловдив (1945). През 1946 г. преминава на служба в Строителни войски. Командир на Втора трудова област, със седалище гр. Стара Загора (1948-1980).

loading...

Под командването на генерал-майор Делчев са изградени важни инфраструктурни обекти в Южна България : АТЗ–Стара Загора, Миньорската въжена линия в гр. Мадан, Енергийния комплекс „Марица-Изток“, моста на Подбалканската ж. п. линия при гр. Клисура, паметникa на Бузлуджа и др.

Генерал-майор Делчев е известен със страстта му към футбола и шахмата. Името му се свързва със историята ПФК Берое и шахмата в гр. Стара Загора. Привържениците на ПФК Берое го считат, като човекът с най-голям принос в историята на клуба.

Генерал-майор Делчев е почетен гражданин на гр. Стара Загора, гр. Тополовград, гр. Хасково, гр. Грудово, с. Турия, и с. Паничерево.

Умира на 30 май 2007 г. в гр. София. Погребан с военни почести и общоградско поклонение на хиляди граждани в Стара Загора на 4 юни 2007 г. В негова памет е възстановена чешмата на Строителни войски в местността „Дъбрава” на историческия парк Аязмото край гр. Стара Загора.

Поклон пред паметта му!

Източник: bgspomen.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!