На 30 август църквата почита паметта на Св. Александър!

На 30 август православната църква почита паметта на Цариградския патриарх Св. Александър.

Той е живял в царуването на Константин Велики. Бил ревностен защитник на вярата и паството си от коварството на еретици и езичници. Св. Александър починал на 98-годишна възраст през 340 година.

На днешния ден се почита паметта също и на константинополските патриарси Йоан и Павел.

Имен ден празнуват Алеко, Александър, Александра, Александрина. На този ден патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ чества един от своите храмови празници – Пренасяне честните мощи на Св. Александър Невски.

Веднъж, както свидетелства историкът Созомен, езическите философи поискали да встъпят в спор за вярата с православния епископ. Александър се обърнал към оня, който бил избран за състезанието, и с твърдост му казал: „В името на Господа Иисуса Христа заповядвам ти да мълчиш!”. И философът веднага онемял. Това чудо обърнало самия философ и мнозина други към Христовата вяра.

loading...

За друго едно чудо – внезапната смърт на Арий, вследствие на молитвата на св. Александър, сведетелства неговият съвременник св. Атанасий Александрийски в писмото си до епископ Серапион. Арий бил еретик, той отхвърлял християнското учение и затова бил осъден на Първия вселенски събор и предаден за отлъчване от Църквата. По-късно той проявил лицемерно разкаяние и склонил император Константин Велики да го помилва.

Константин заповядал на патриарх Александър да допусне Арий до църковно общение. Но патриархът държал много на истината. Той виждал неправдата и не желаел да бъде изпълнител на царската повеля. Изпаднал в мъчително недоумение, Александър от все сърце се обърнал към Бога с пламенна молитва, да не допусне да се вмъкне в Църквата най-злият неин враг.

И Бог изпълнил молитвата на праведника. На другия ден сутринта Арий, заобиколен от свои съмишленици, тръгнал да отиде в съборния храм. По пътя внезапно почувствал силни стомашни болки, паднал и умрял.

Всички били поразени от внезапната смърт на еретика и то в минутата, когато той вече тържествувал от своя кощунствен успех. В това събитие всички признали чудното Божие застъпничество за опазване чистотата на светата православна вяра

Източник: frognews.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!