На 3 юни 1921 г. е роден българският икономист Коста Пергелов!

Проф. Коста Пергелов е български икономист, считан за един от доайените на счетоводната наука и практика в България.

Коста Димитров Пергелов  е роден на 3 юни 1921 г. в Ахтопол. Средното си образование получава в Бургаската търговска гимназия. Висше образование завършва в специалността „Финанси“ във Висшето училище за финансови и административни науки (сега УНСС).

Автор е на повече от 100 публикации. Има издадени 17 книги, 18 учебника, много монографии, студии и научни доклади. Участвал е в много наши и международни престижни научни конференции и конгреси. В изследователска си дейност обръща особено внимание на произхода и историческото развитие на счетоводството и финансите, както и на необходимостта те да бъдат в съответствие с исторически детерминираните потребности на обществото. Има много голям принос в развитието на счетоводната практика в България.

Още през 1946 г. Коста Пергелов започва преподавателска дейност в Университета за национално и световно стопанство. Професор е от 1968 г. В УНСС преподава дисциплините „Счетоводство на банките и бюджетните предприятия“ и „Счетоводство и анализ на баланса на предприятието“, а в Русенския университет – „Финанси на предприятието“, „Счетоводство“, „Анализ на банковата дейност“.

loading...

Умира на 86-годишна възраст. След смъртта му, през 2008 г. неговата съпруга дарява 1100 тома от личната му библиотека на УНСС.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!