На 3 октомври църквата почита паметта на Св. Дионисий Ареопагит!

На 3 октомври православната църква почита паметта на Св. Дионисий Ареопагит.

На млади години Св. Дионисий Ареопагит живял дълго в Египет. Той бил там по време на кръстната смърт на Спасителя. На Голгота Господ Иисус изрекъл думите „свърши се“ и издъхнал.

Тъмнина обгърнала земята. Мрак обхванал Египет. Дионисий, както говори преданието, изтръпнал от ужас пред тоя мрак и извикал:

– Или светът се свършва, или Бог, неговият Създател, страда!

Св. свещеномъченик Дионисий Ареопагит бил родом от Атина, обърнат във вярата от апостол Павел. Един от първенците на атинския съд-ареопаг, и, като се покръстил, проповядвал Христовата вяра.

loading...

Заедно с апостолите отишъл в Иерусалим за погребението на Богородица. После бил на проповед в Галия, Франция – в Париж. С двама свои ученици бил посечен в 96 година при император Дометиан

Св. Дионисий Ареопагит повярвал в Христа след забележителната проповед против чуждите божества на ап. Павел в Атинския Ареопаг (Деян. 17:15-34).

Според Свещеното предание, след обръщането си Св. Дионисий Ареопагит станал един от най-близките сподвижници на ап. Павел и първи епископ на Атина. По-късно бил изпратен от св. папа Климент да оглавява мисията в Галия, където и загинал.

Средновековната традиция приписвала на св. Дионисий Ареопагит редица мистико-догматически съчинения („За Божиите имена“, „За небесната йерархия“, „За църковната йерархия“ и др.) и някои послания („За Успението на Божията майка“, „За смъртта на ап. Петра“ и др.).

За първи път за тези съчинения се споменава едва в началото на VI век, когато по всяка вероятност те са били създадени. Схващанията, изразени в тях, са оказали огромно влияние върху мисловността на Християнския Изток и Запад и те до ден днешен са теми на оживени дискусии.

На 3 октомври имен ден празнуват всички, които носят имената: Денис, Денислав, Денислава!

Източник: pravoslavieto.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!