На 3 ноември 1965 г. е роден българският щангист Борислав Гидиков!

Честит рожден ден на Борислав Гидиков!

Борислав Гидиков е български щангист. Олимпийски и световен шампион.

Борислав Кръстев Гидиков е роден на 3 ноември 1965 г. в с. Мало Конаре, община Пазарджик. Учи в Средно спортно училище „Георги Бенковски“ в Пазарджик. Участва в младежкия национален отбор (1982). Състезава се за СК „Славия“ (София).

Привлечен е в мъжкия национален отбор от Иван Абаджиев. Първото му голямо състезание е турнирът „Дружба“, където заема четвърто място в категория до 67,5 кг. (1983). Световен вицешампион (1986) и шампион от Острава (1987). На европейски първенства е втори (1986) и трети (1987).

Печели златен медал от летните олимпийски игри в Сеул през 1988 г. в категория до 75 кг. Борислав Гидиков е един от оцелелите в големия допинг скандал с българските щангисти в Сеул.

loading...

След като става олимпийски шампион се отказва от спорта поради скъсано сухожилие. Генерален секретар на Българска федерация по вдигане на тежести (2012)

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.