На 3 март 1903 г. умира българският публицист Петър Карапетров!

Петър Панталеев Карапетров (с литературен псевдоним Черновежд) е публицист, печатар, книгоиздател, редактор на в. „Ден“, историк на Панагюрище. Той е един от просветните и будни умове на своето време.

Роден е на 17 юни 1845 г. в Панагюрище. Произхожда от семейство на заможни джелепи.

На 27 юли 1865 г. основал панагюрското читалище „Виделина“, на което станал пръв председател. През 1866 г. заминава за Цариград, където се отдал на просветна и книжовна дейност. През 1873 г. станал председател на българското печатарско и книгоиздателско дружество „Промишление“, основано през 1870 г. Става издател на в. „Ден“ – един от най-известните български вестници, излизащи в Цариград в навечерието на Априлското въстание.

През 1879 г. бил назначен за член на Окръжния съд в гр. Кюстендил и после секретар на Върховния касационен съд. През 1880 е избран за народен представител на Кюстендилска околия в Народното събрание. Бил е първи софийски мирови съдия, началник на прокурорско отделение, главен секретар на Министерството на правосъдието, член на Софийския окръжен съд, началник на отделение в Министерството на просветата.

loading...

Автор е на книги за българската история и история на Панагюрище. Избран е за дописен член на Българското книжовно дружество (дн. БАН).

Петър Карапетров умира на 3 март 1903 г. в София.

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!