На 28 юни 1927 г. е роден българският ентомолог, Проф. Христо Контев!

Христо Контев е български специалист по земеделска ентомология. През 2008 година е удостоен със званието „Почетен гражданин на град Добрич“.

Христо Анастасов Контев е роден на 28 юни 1927 г. в Каспичан, Шуменска област. Висшето си агрономическо образование започва през 1949 г. във Висшия институт по земеделско инженерство – Прага и го завършва през 1954 г. във Висшия селскостопански институт в София, със специалност Агроном по растителна защита.

През 1954 г. встъпва в длъжност ръководител на растителнозащитна база. През същата година започва да сътрудничи на вестник „Добруджанска трибуна“, като първата му публикация е материал за използването на хербицидите при масов посев. През 1955 г. получава похвала от Министерството на земеделието за използването на местния печат за изява на научната мисъл.

През 1963 г. след конкурсен изпит е назначен за научен сътрудник по ентомология в Института по пшеницата и слънчогледа край Генерал Тошево, където работи до пенсионирането си през 1992 г.

loading...

От 1970 г. е кандидат на селскостопанските науки, а от 1983 г. е ст.н.с. I ст. по ентомология. От 1989 до 1992 г. е директор на Центъра за следдипломна квалификация на агрономите от Североизточна България. Бил е научен секретар към Центъра за научноизследователска и развойна дейност по полските култури. Бил е член, а в продължение на 3 години и Председател на Специализиран научен съвет при ВАК по растениевъдство, общо земеделие и растителна защита.

Централно място в изследователската работа на проф. Контев заемат неприятелите по пшеницата, слънчогледа и бобовите култури. Докторската му дисертация е посветена на житната стъблена оса, а хабилитационният му труд – на вредната житна дървеница, като неприятел в Добруджа. Публикувал е в наши и чужди списания над 100 научни и научно-популярни статии, научен ръководител е на специализанти и докторанти.

След пенсионирането си се занимава с преподавателска и консултантска дейност. Бил е преподавател по агроекология в Техническия университет във Варна.

Проф. Христо Контев умира на 19 февруари 2019 г. в Добрич.

За неговите заслуги за земеделието в Добруджа е вписан в почетната книга на града и избран за почетен гражданин на град Добрич.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!