На 28 октомври 1944 г. България сключва примирие с Антихитлеристката коалиция

На 28 октомври 1944 г. България сключва примирие с Антихитлеристката коалиция.

Примирието задължава България да проведе антифашистки мероприятия и да гарантира интересите на съюзниците. В страната се установява Съюзна контролна комисия под съветски контрол, която придобива решаваща роля в българския политически живот.

Мирния договор е подписан на 10 февруари 1947 г. в Париж. България не получава статут на съвоюваща страна, но поради подкрепата на СССР наложените й задължения не са особено тежки. България запазва границите си от 1 януари 1941г., т.е. Южна Добруджа остава българска.

Годините на Втората световна война имат значение на преходен период в историческото развитие на българския народ.

В лицето на антифашистката съпротива и репресиите от страна на режима гражданската конфронтация в страната достига достига своя връх. При една крайно неблагоприятна международна обстановка авторитарният режим не съумява да реши основните вътрешни проблеми и да намери верния външнополитически курс.

loading...

Все пак с цената на 32 000 жертви от участието на страната в заключителния етап на Втората световна война е защитено частично разрешаването на националния въпрос с връщането на Южна Добруджа. Превратът на 9 септември 1944 г. бележи нов етап в българската история, като най-вече геополотическото положение на България определя налагането на съветския модел.

Източник: history.kabinata.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.