На 28 октомври 1891 г. е роден българският политик Сотир Янев!

На днешната дата се ражда българският политик Сотир Янев!

Сотир Янев е български политик. Той е роден на 28 октомври 1891 година в село Стоб, Дупнишко. Средното си образование завършва в Кюстендил.

След това известно време е бил учител.  През 1911 г. е приет да учи право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

През 1912 г. прекъсва следването си заради избухването на Балканската война. След това продължава образованието си в Цюрих, Швейцария.

Отново прекъсва заради намесата на България в Първата световна война през 1915г. С. Янев завършва Школата за запасни подпоручици и се явява на фронта, за да служи в редовете на Българската армия.

loading...

Той е командир на взвод от 54-ти пехотен полк и се сражава с френските войски при Криволак, Гевгели и в завоя на река Черна в Македония. Има награди за участието си от войната. Отличен е с войнишки кръст „За храброст“, орден „За храброст“ IV степен и германски „Железен кръст“. През 1917 г. е произведен в първи офицерски чин подпоручик и до края на войната е адютант на полка.

Янев е член на Българската работническа социалдемократическа партия, след Първата световна война той е избиран неколкократно за народен представител. След забраната на политическите партии след Деветнадесетомайския преврат през 1934 година поддържа контактите си с близки до социалдемократите организации и известно време оглавява Съюза на тютюневите кооперации.

През 1940 година Янев е избран за депутат и оглавява парламентарната комисия по външните работи. През този период той заема националистически и прогермански позиции и остро критикува Съветския съюз, с което си навлича гнева на Българската комунистическа партия и на нейния висш функционер Станке Димитров.

На 15 април 1943 година Сотир Янев е застрелян пред входа на адвокатската си кантора на улица „Цар Калоян“ №1 в София от комунистическите терористи Никола Драганов и Йордан Петров.

Личният му архив се съхранява във фонд 2134К в Централен държавен архив. Той се състои от 108 архивни единици от периода 1908 – 1950 г

Източник: wikipedia.orgfaktor.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!