На 27 януари 1960 г. умира българският революционер Петко Зидаров!

Петко Зидаров, известен като Хашлака, е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Петко Димитров Зидаров е роден в тракийското село Цикнихор на 9 февруари 1874 година. Учи в родното си село. След сбиване, нападнат от четирима турци през 1897 г., преминава границата и идва в България.

Скита се във Варненско и работи на непостоянна работа. През 1901 г. научава, че във Варна се провежда военно обучение и подготовка на четници в която се включва и той. В началото на януари 1903 г. идва в Бургас.

След два дни престой, заминава за Аланкайряк (Ясна поляна), където се сформира чета. Влиза във ВМОРО и последователно е четник при Михаил Герджиков, Кръстьо Българията, а по-късно е подвойвода на Цено Куртев.

loading...

На конгреса на Петрова нива Зидаров е включен в четвърти въстанически участък и е зачислен към четата на Цено Куртев.

През Илинденско-Преображенското въстание в 1903 година участва в нападенията срещу Маджура, Инеада и Ахтопол. Един от участниците в опита за атентат на жп линията Синекли-Черзекьой

Петко Зидаров умира на 27 януари 1960 г. във Варна.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!