На 27 януари 1878 г., в хода на Руско-турската война са освободени Добрич и Омуртаг

На 27 януари 1878 г., в хода на Руско-турската война (1877-1878 г.) са освободени Добрич и Омуртаг.

Добрич е освободен от Долнодунавския руски отряд под командването на ген.-лейтенант Аполон Ернестович Цимерман. Долнодунавския отряд е в състав : 29 000 войника пехота, 4 600 конника и 150 оръдия. Основните му задачи са:

осигуряване комуникациите на Действащата армия с Русия, взаимодействие с други части за противодействие на турските сили в четириъгълника Русе-Силистра-Варна-Шумен. Извършва десант при Галац за отвличане вниманието от главния удар при Свищов (10/22 юни 1877) .

Цимерман прехвърля силите на отряда в Добруджа и достига линията Черна вода – Кюстенджа . Отвлича турските сили от настъпателното направление на главния удар.

През заключителния етап на войната осъществява действия в Южна Добруджа и Черноморското крайбрежие. Настъпва в направление Добрич – Провадия и прекъсва железопътната линиея Варна – Русе. Генералът е награден с Орден „Свети Александър Невски“.

loading...

Омуртаг е освободен от 11 Пехотна дивизия, начело с Генерал Ернрот. Казимир Ернрот е важна личност в родната ни история. Роден е през 1833 г. в имението Сееста (дн. Финландия) в богато благородническо семейство. Завършва Кадетския корпус и Николаевската военна академия (1856). Започва военната си кариера в Руската армия.

Казимир Ернрот участва в Руско-турската война (1877-1878) като командир на XI – а Пехотна дивизия. Повишен е в звание генерал-лейтенант (1877). След войната се уволнява от руската армия и остава в България като съветник на княз Александър I Батенберг. От 1880 г. е военен министър на Княжество България.

Оказва активно съдействие на княз Александър I при провеждането на Държавния преврат в България през 1881 г. Назначен е за министър-председател на Княжество България.

Отказва се от половината си заплата в полза на министерството, като изтъква мотив, че и това му е много. След избора на II Велико Народно събрание и въвеждането на Режима на пълномощията подава оставката на правителството.

Източник: buditeli.info

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!