На 27 юли 916 година умира епископ Свети Климент Охридски

Свети Климент Охридски е средновековен български учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език.

Основател е на Охридската книжовна школа. Православната църква го тачи като един от светите Седмочисленици.

Основните източници за живота на Свети Климент Охридски са два средновековни документа писани на гръцки – „Пространното житие“и „Краткото житие“ или т.нар. „Охридска легенда“.

За ранните години на Климент двете жития дават оскъдна информация. Единствено „Краткото житие“ споменава националността на Климент:

„ Този наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи, които народът обикновено знае като българи.“

loading...

Към XIII век, това означава, че Свети Климент Охридски е живял в границите на Първото българско царство. Точното място на раждането му не е известно, но добрите знания на Климент по гръцки – видими от качеството и обхвата на преводите му – говорят, че е придобил уменията си в този език още на младини, което е по-вероятно да се е случило в Македония, отколкото в друга провинция на царството (някои гръцкоговорящи македонски градове и села попадат в границите на България към средата на IX век). Към Македония сочи и фактът, че българският княз Борис I по-късно изпраща Климент на мисия там, в която местен би имал по-голям шанс за успех, от чужденец.

Като цяло се приема, че Климент е роден около 840 г.: според „Дългото житие“ той умира в дълбока старост през 916

В „Краткото житие“ се казва, че той „измислил и други форми на буквите за по-голяма яснота от ония, които изнамерил мъдрият Кирил“. Въз основа на този пасаж, някои учени приемат, че Свети Климент Охридски е създателят на кирилицата.

На преклонна възраст и изтощен от работа Свети Климент Охридски се отправя в Преслав и моли цар Симеон да го освободи от задълженията му като епископ, за да прекара „тези немного дни … в беседа със себе си и с Бога“. Симеон, който изпитва голяма почит към Климент, отказва.

При завръщането си от Преслав, Климент се разболява. Според пространното житие, въпреки болестта си, в последните си дни Климент продължава да работи и допълва Триода. Свети Климент Охридски умира на почти осемдесетгодишна възраст на 27 юли 916 г. в Охрид.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте още от Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!