На 26 юни 1878 г. е родена Ана Маймункова!

Ана Маймункова (псевд. Ана Май) е български политик, активист на Българската комунистическа партия (т.с.) в началото на 20 век.

Ана Кръстева Маймункова е родена в Хасково през 1878 година. През 1906 е сред учредителите на Учителската социалдемократическа организация, а по време на Първата световна война организира антивоенни демонстрации в родния си град. Участва в издаването на вестниците „Учителска искра“, „Работнически вестник“, „Равенство“ и „Работничка“.

Ана Маймункова предвожда делегацията на българските жени на Втората международна конференция на жените комунистки в Москва през юни 1921 г. Там българките правят предложение да се установи един общ ден, в който да се чества денят за борбата на жените за равноправие, и това да е 8 март.

През лятото на 1923 е арестувана от новата деветоюнска власт. По време на априлските събития през 1925 отново е арестувана и е убита в Софийския затвор.

loading...

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!