На 26 септември 1883 г. се ражда революционерът Гоно Манчев!

Гоно Манчев е български революционер, струмишки войвода на Вътрешната македонска революционна организация.

Гоно Христов Манчев е роден на 26 септември 1883 година в струмишкото село Робово, тогава в Османската империя. Получава основно образование в родното си село. Член е на ВМОРО от 1901 година и участва в Илинденско-Преображенското въстание през лятото на 1903 година като таен куриер на четите в Робово. Изпълнява куриерски задачи до 1912 година. Заминава на гурбет в Америка, но след три години се завръща.

След възстановяването на организацията след Първата световна война постъпва във ВМРО в 1920 и действа самостоятелно с група четници. От 1921 до 1923 година е струмишки помощник войвода. Четата му се сражава над село Доброшинци, в село Белотино, над село Иловица. От 1924 година е самостоятелен войвода на чета от 20 души в Струмишко. Дава сражение в Огражден на сръбска редовна войска, при което загиват 6 жандармеристи, а четата не дава жертви.

Гоно Манчев загива на 27 септември 1927 година в местността Коджа баир в планината Беласица в сражение със сръбски части.

loading...

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!