На 26 октомври 1966 г. умира Никола Марковски!

Никола Марковски, наричан Коле Бабчорчето или Коле Бапчорски, е български революционер и теософ, деец на Македоно-одринското освободително движение, костурски войвода.

Никола Трифонов Марковски е роден на 13 януари 1883 г. в село Бабчор, Костурско. Никола Марковски получава своето средно образование в Солунската и Битолската българска гимназия. По време на Илинденско-Преображенското въстание като войвода на чета е тежко ранен в десния крак. След въстанието заминава за България. Следва история в Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

След Младотурската революция в 1908 година става деец на Съюза на българските конституционни клубове и е избран за делегат на неговия Учредителен конгрес от Костур.

През Първата световна война завършва Школа за запасни офицери и служи в 65 полк на 11 дивизия.

След окупацията на Гърция през Втората световна война в началото на април 1943 година по инициатива на Централния комитет на ВМРО Костурското братство праща делегация в Костурско, в която влизат Спиро Василев, Георги Киселинчев, Тома Бакрачев, Димитър Палчев и Никола Марковски. При завръщането си в доклад до цар Борис III делегацията описва тежкото положение на българското население, подложено на терори от въоръжени гръцки формирования и от италианските окупационни власти и моли да се отпуснат на българската паравоенна организация Охрана 1000 пушки, 20 леки и тежки картечници и муниции, за да се въоръжат всички записали се доброволци и настоява България да окаже и политическа подкрепа на въстаниците.

loading...

Пише стихове. Женен за сестрата на Васил Чекаларов Зоя, която също участва активно в македоно-одринското движение.

Никола Трифонов е последният председател на Българското теософско общество.

Умира на 26 октомври 1966 г.

Георги Константинов Бистрицки пише за него:

„ Колето Марковски от с. Бабчор, със средно образование, високоинтелигентен младеж, образцов организатор – войвода, ранен през въстанието, по неволя твърде рано е напуснал милия си роден край, за да се изцери и спаси живота си в мила България, но без да може – поради разклатено здраве – отново да се върне и да помогне на Костурско в новите му и по-жестоки борби след въстанието

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.