На 26 октомври е роден българският футболист Ивелин Попов!

Честит рожден ден пожелаваме днес на футболиста Ивелин Попов!

Ивелин Попов е български футболист на Спартак Москва, както и капитан на националния отбор по футбол на България. Играе като нападател, но може да се изявява еднакво добре по левия и десния фланг на атаката.

Футболист №1 на България за 2015 г.

Ивелин Иванов Попов е роден на 26 октомври 1987 г. в София. Първите си стъпки прави в школата на Септември (София), откъдето е забелязан и привлечен да тренира в Левски (София). На Герена остава за 4,5 години. Като юноша прави впечатление, но ръководството на Левски така и не му предлага първи професионален договор и през януари 2005 г. е поканен във Фейенорд, а шефовете на Левски подозират, че зад резделянето с таланта им стои Андрей Желязков, който по това време работи като скаут на холандците за Източна Европа. След един сезон при юношите, Фейенорд не успява да го картотекира в първия състав и Попов се връща в България.

loading...

Около месец и половина води подготовка с Берое, но подписва 5-годишен договор с Литекс. През пролетта на 2006 г. отбелязва 5 гола в 9 мача и попада в тройката за най-добър млад състезател в анкетата за Футболист на футболистите.

Чепатият характер обаче започва да му създава главоболия. Известен с буйния си нрав, Попов няколко пъти си навлича различни наказания заради провинения извън терена или пък заради провокации към публиката. В интервю пред спортната преса заявява че има „треньорска контузия“, обвинявайки индиректно треньора Люпко Петрович, че не го пуска титуляр. Изваден е от отбора и е пратен да тренира с юношите.

Дебютира в европейските клубни турнири срещу Страсбург. Капитан е на юношеския и младежкия национален отбор, като е предпочетен от съотборниците си пред Валери Божинов и Николай Михайлов след гласуване. От юли 2008 г. е капитан и на мъжкия състав на Литекс. Талантът му не остава незабелязан и Ивелин Попов продължава да е сериозен обект на внимание от страна на редица европейски клубове. Влиза в полезрението на различни мениджъри и в офиса на Литекс пристигат запитвания от клубове като Дарби Каунти, Интер, Блекбърн, РСК Андерлехт, Манчестър Сити, Херта, Щутгарт, Панатинайкос, Омония, Фиорентина, Хофенхайм, ПСВ Айндховен, НЕК Неймеген, Кьолн, Рубин Казан и Астън Вила. През сезон 2009/10 с отбора на Литекс става шампион на България, а в анкета проведена от „Асоциацията на българските футболисти“ е избран за Футболист на футболистите. На 17 септември 2010 година в контролата срещу Сърбия влиза в историята като най-младия капитан на Националния отбор в неговата история.

В последния ден от летния трансферен прозорец на 2010 преминава под наем за 1 година в Газиантепспор с опция за закупуване за 3 години. Сумата която ще бъде заплатена на Литекс (Ловеч) за периода под наем е 500 000 евро. На 14 декември 2010 г. Ивелин Попов подписва договор за 5 години с турския клуб. Бившият му отбор, Литекс, получава за него 2 милиона евро. Дебютира на 13 септември 2010 срещу Галатасарай. Сезонът за Попов не е много успешен, като за 28 мача вкарва едва 2 попадения.

На 25 август 2012 г. Попов преминава в руския Кубан Краснодар. На 26 октомври същата година вкарва първия си гол за Кубан. Попов успява да измести Маркос Пицели от титулярното място и помага за възхода на Кубан, като през сезон 2012-13 отборът не допуска нито една загуба в първенството. Полузащитникът попада няколко пъти в отбора на кръга в Русия.

През лятото на 2013 г. сериозен интерес към футболиста проявяват от Астън Вила, но ръководството на руския клуб отказва да преговаря

В началото на юни 2015 г. преминава в руския Спартак Москва

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.