На 26 ноември 1960 г. умира българският лекар Гоце Тенчов!

Днес почитаме паметта на българския лекар Гоце Тенчов!

Гоце Тенчов е български учен, лекар-рентгенолог, основател на ИСУЛ.

Гоце Христов Тенчов е роден на 2 октомври 1906 година в главния град на Македония, Солун, тогава в Османската империя, днес в Гърция. Син е на доктор Христо Тенчев. В 1931 година завършва медицина в Софийския университет и след това започва работа като асистент в Института по физиотерапия и радиология при Медицинския факултет. В 1939 година специализира рентгенология и радиология в Берлин и Хамбург. От 1944 до 1945 година е инспектор по рентгенология в здравното министерство. От 1945 до 1947 година е началник на ретгеновото отделение в Окръжна болница.

От 1947 година Тенчов започва да преподава като доцент в Медицинския факултет, а от 1950 година е професор. В 1950 година е сред основателите на ИСУЛ и негов пръв ректор до 1952 г. Първи директор на създадения през 1951 г. Научноизследователски институт по онкология, понастоящем Специализираната Болница за Активно лечение по Онкология.

Гоце Тенчов е автор на няколко монографии по ренгенология и много други научни публикации. Баща е на физика Христо Тенчов и на биофизика акад. Борис Тенчов.

loading...

Гоце Тенчов умира на 26 ноември 1960 г. в София.

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.