На 26 август умира българският дендролог Недялко Делков!

Недялко Делков е изтъкнат български дендролог.

Роден е на 13 октомври 1929 г. в София. Завършва средно образование в Първа мъжка гимназия в София през 1947 година.

През 1952 г. той постъпва в Лесовъдния отдел на Селскостопанската академия „Г. Димитров“ (бивш Агрономо-лесовъден факултет на Софийския университет, а година по-късно — Висш лесотехнически институт).

По време на следването си Недялко Делков слуша лекции на такива изтъкнати специалисти, като акад. Борис Стефанов, проф. Васил Стоянов, проф. Асен Биолчев, проф. Йордан Духовников и др., известни далеч не само в България.

Особено е впечатлен от лекциите и ерудицията на учения от световна класа — акад. Борис Стефанов. По-късно на него и на другия си учител-дендролог — проф. Атанас Ганчев — той посвещава първия си учебник по дендрология. Завършва ВЛТИ през 1957 г.

loading...

Недялко Делков постъпва на работа във ВЛТИ на 14 ноември 1960 г. Отначало е назначен като техник в катедра „Дендрология“ (въпреки инженерното му образование), а по-късно — от 4 януари 1963 г. до 11 януари 1966 г. е инженер и старши инженер. От 1962 г. участва в провеждането на учебните занятия по дендрология като хоноруван асистент, а от 12 януари 1966 г. е редовен асистент. Избран е за доцент през 1979, а за професор — през 1989 г.

На своите студенти, колеги и последователи Недялко Делков остави богато наследство от дендрологични експонати, учебни помагала, научни статии и книги. Учебникът му по дендрология претърпява три издания — през 1984, 1988 и 1992 година.

Научното наследство на проф. Делков включва над 70 научни и научно-приложни разработки.

През седемдесетте години научните интереси на Недялко Делков са насочени главно към биологичните и екологични особености на източния платан (Platanus orientalis L.). През 1977 г. той завършва своята монография върху този вид и я защитава като докторска дисертация.

Също от седемдесетте години датира неговият интерес към горскостопанската рекултивация на промишлени насипи, върху който въпрос той работи почти до края на научната си дейност. Публикува много статии върху използването на дървесните видове при рекултивацията, съавтор е на една книга по тези въпроси.

През 1988 г. представя и хабилитационна работа на тема: „Дендрологични аспекти на рекултивацията на промишлени насипи от добив на въглища в НР България“.

Едновременно с основните си интереси, Недялко Делков написва редица други дендрологични статии, твърде разнообразни по тематика

Недялко Делков умира на 26 август 1998 година в София.

Поклон пред паметта му!

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!