На 24 октомври 1989 г. Петър Младенов подава оставка!

На 24 Октомври 1989 година външният министър Петър Младенов, член на Политбюро на ЦК на БКП, пише открито писмо, с което си подава оставката като външен министър.

В писмото са формулирани обвинения срещу управлението на Тодор Живков, който е обвинен за дълбоката вътрешна и външнополитическа криза, в която е изпаднала България. Петър Младенов обвинява Тодор Живков, че със съпротивата си срещу съветската „перестройка“ изолира България от Съветския съюз.

Малко по-късно организира заедно със своя състудент и приятел Андрей Луканов, и с помощта на Добри Джуров и Станко Тодоров, вътрешнопартийния преврат, довел до отстраняването на Тодор Живков от партийното ръководство на пленум на ЦК на БКП на 10 ноември 1989 г.

Петър Тошев Младенов е български политик и държавник, първият президент на Република България (3 април 1990 г. – 6 юли 1990 г.). Роден е на 22 август 1936 г. в с. Урбабинци, Видинско. Завършва Суворовското училище в София (1954 г.), философия в СУ “Св. Климент Охридски” (1954 г.) и Института за международни отношения в Москва (1963 г.). Министър е на външните работи (1971-1989 г.). Член е на Политбюро на ЦК на БКП (от 1977 г.). Оглавява движението на недоволните в ръководството на БКП от края на 80-те години на ХХ в. Подкрепян от Михаил Горбачов замества Тодор Живков на поста генерален секретар на ЦК на БКП (1989-1990 г.), след като на 10 ноември 1989 г. пленум на ЦК на БКП гласува оставката на Живков. Член е на Председателството на Висшия партиен съвет (февруари – септември 1990 г.). Подава оставка като президент под натиска на протестиращите студенти (заради най-вероятната фраза “Нека танковете да дойдат …”, произнесена на 14 декември 1989 г. по време на митинг. Младенов твърди, че е казал „Нека Станко да дойде…“). Умира на 31 май 2000 г. в София.

Източник: new.bg-history.info

loading...

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.