На 24 ноември 1927 г. е роден българският езиковед проф. д-р Моско Москов!

Моско Москов е български езиковед. Моско Добрев Москов е роден на 24 ноември 1927 г. в град Хасково.

Проф. д-р Моско Москов завършва класическия отдел на Ямболската гимназия, а през 1952 г. – българска филология в Софийския държавен университет. След завършване на следването си постъпва като аспирант по общо и индоевропейско езикознание. Университетската му дейност обхваща повече от 40 години. Започва като хоноруван асистент си през 1955 г., а от 1982 г. професор в Катедрата по езикознание на Софийския университет.

Моско Москов чете лекции по общо езикознание, индоевропейско езикознание, палеобалкански езици, сравнителна лексикология на балканските езици, текстолингвистика в София, Велико Търново и Шумен. Ръководи студентски научен кръжок. Чете лекции по български език в Букурещ (1963-1964 г.) и Гьотинген (1975-1978 г.), също така в различни чуждестранни университети в Упсала, Стокхолм, Осло и Берген.

Той пише повече от 350 научни труда, от които 15 книги, монографии, университетски учебници, учебници по български език за средното училище. Научните му изследвания са в различни езиковедски области: общо езикознание, индоевропеистика, българистика и славистика, балканистика, тюркология и алтаистика.

Проф. д-р Моско Москов умира на 8 март 2001 г. в София.

loading...

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.