На 24 август 1955 г. е роден архитект Петко Йовчев!

Петко Йовчев е български архитект. Почетен член на съюз на архитектите в България и ротарианец.

Участва в проекирането на обществени сгради, като сградата на летище Пловдив, летище Варна, летище Бургас, контактна зона пристанище Бургас (Порт Барселона) и други.

Петко Йовчев е роден на 24 август 1955 в Бургас.

През 1981 година завършва архитектура в Университета по архитектура, строителство и геодезия в град София.

Между 1993-1996 специализира мениджмънт в Дунавски университет в Кремс, Австрия.

loading...

Между 1981-1986 година Йовчев е ръководи ателие в проектантска организация.

От 1987 до 1992 Йовчев е главен архитект на град Бургас. През това време е член на Борда на директорите на Свободна безмитна зона, на „Бургасинвест“ АД.

От 1990 година е изпълнителен директор на Атика Р5 ООД, чийто екип от архитекти проектира сградите на Бургаския свободен университет (сграда на годината 2004) и хотел „Мираж“ в Бургас.

В края на 90-те години Петко Йовчев става главен архитект и на Бургаска област.

От 1994 година е член на Ротари клуб Бургас, като е един от учредителите на възстановяването му. През същата година е удостоен с наградата Paul Harris Fellow на Ротари Интернешънъл за заслуги към обществеността.

Между 2000-2003 година е член на междуведомствена комисия, отговарящ за стратегическо развитие и изпълнение на Европейски програми в град София.

През 2002 година е избран за представител на САБ в Архитектурен съвет на страните от Централна и Източна Европа. Година по-късно е избран за председател на Камарата на архитектите в България.

От 2007 е ръководител Българска делегация към Съвета на архитектите в Европа в Брюксел. Член е на подкомисията по архитектура към Европейската Комисия и на Европейска мрежа на компетентните органи по архитектура (ENAKA). От 2009 гододина е член на консултативен съвет към министъра на министерство на регионалното развитие и благоустройството.

На 20 април 2012 година управителният съвет на камара на архитектите в България, избира Петко Йовчев за неин почетен член. По това време Йовчев е председател на КАБ.

Петко Йовчев умира на 10 май 2012 година в Военномедицинска академия в София.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!