На 22 януари 1905 г. в България е приет Закон за защита на женския и детския труд

На 22 януари 1905 г. в България е приет Закон за защита на женския и детския труд

Изразените от българските политически дейци виждания и становища за назрялата необходимост от уреждането на трудовите правоотношения намират своето първо юридическо проявления в Законът за женския и детския труд в индустриалните заведения, приет без разисквания на LVI заседание на втората редовна сесия на Тринадесетото Обикновено Народно Събрание от 22 януари 1905 година.

Законът е утвърден с Указ № 13, издаден на 23 март 1905 година. Обнародван е в брой 66 на Държавен вестник от 26 март 1905 година, но влиза в сила едва шест месеца след обнародването му, което е изрично посочено в заключителния 25 член от закона.

Законът за женския и детския труд продължава да действа цели дванадесет години, чак до 1917 година, когато е отменен с влизането в сила на Закона за хигиената и безопасността на труда (брой 129 на Държавен вестник от 15 юни 1917г.).

Макар сферата на приложното действие на закона да е била ограничена само по отношение на труда на жените и децата и то единствено на работещите в индустриалните заведения, идеята на законодателя е била да защити на първо място и преди всичко евтиния женски и детски труд от индустриалната конкуренция и тежките от нея за работниците жени и деца последици.

loading...

Източник: konakoff.wordpress.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!