На 22 януари 1879 г. се ражда българският художник Асен Белковски!

Асен Белковски е български живописец, заслужил художник.

Асен Илиев Белковски е роден на 22 януари 1879 в град Асеновград. Негови братя са архитектът Станчо Белковски и военният деец Богдан Белковски.

Между 1896 и 1899 година следва в Рисувалното училище в София. След това заминава за Русия, където последователно учи в Художественото училище в Казан през 1899–1903 година и в Художествената академия в Петербург. След завършването си няколко години пътува из Европа и посещава Мюнхен и Париж, където също посещава курсове по рисуване. През 1907 година се връща в България.

Занимава се с живопис, реставрационни дейности, художествена критика, но се изявява и като поет и литературен преводач. Кореспондент е на в. „Рижки новости“, съредактор на в. „Слово“, сътрудник в сп. „Мисъл“, сп. „Българан“ и други.

loading...

През Балканската и Първата световна войни Асен Белковски се изявява като военен художник. През 1919 година става член-съосновател на дружеството „Родно изкуство“ (1919).

През 1946 година получава орден „За гражданска заслуга“ – IV степен. През 1951 година е удостоен със званието „Заслужил художник“

Основната насока на работата му е в областта на пейзажа, но има и творби в портретния жанр. Пейзажите му се определят като „проникнати с нежен лиризъм“, със светла колоритна гама, в която преобладават съчетания на сребристосиви багри. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия.

Асен Белковски умира на 14 септември 1957 г. в град София.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!