На 22 септември 1933 г. е роден актьорът Светозар Неделчев!

Честит рожден ден на българският актьор Светозар Неделчев!

Светозар Василев Неделчев е роден в град Бургас на 22 септември 1933 г.

През 1956 г. Светозар Неделчев завършва актьорско майсторство в класа на професор Желчо Мандаджиев във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Работил в Софийски драматичен театър (1960-1962), Драматичен театър „Боян Дановски“ Перник (1962-1964), Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ в Пловдив (1964-1965) и софийските Народен театър за младежта (1965-1966), и Театър „София“ (1966-1993).

loading...

Светозар Неделчев печели Награда за мъжка роля“ за (Драгой) от пиесата „Залез над Струма“ от Д. Стоевски на „районен преглед“ (Перник, 1964) и „I награда за актьорско майсторство“ на II национален преглед на българската драма и театър.

Светозар Неделчев участва в много филми и сериали. По-известни са: „На всеки километър“, „На живот и смърт“, „Компарсита“, „Войната на таралежите“, „Капитан Петко войвода“, „Кутията на Пандора“, „Разходки с ангела“, „Бащи и синове“, „Етажна собственост“

По-известни театрални роли на Светозар Неделчев са:

  • „Четвъртият“ (К. Симеонов) – Дик
  • „Опасни завои“ (Пристли) – Гордън
  • „В полите на Витоша“ (Пейо Яворов)
  • „Танго“
  • „Майстори“

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!