На 22 септември е роден българският композитор Явор Русинов!

Честит рожден ден на Явор Русинов!

Явор Русинов е български композитор, аранжьор и продуцент.

Русинов композира, аранжира и записва песни и ремикси за Курт Хауенщайн, Supermax, Yaku, Булгаро, Vox, Чака Кан, Фалко, Део, Биг Брадър, Бони ем, Арно Рауниг, Хосе Фелисиано, Хорст Кмела, Vienna Boys Choir, Метрополис, Авеню, Лора Караджова и много други.

Композитор е на музика за много реклами и шапки на предавания в българския и австрийския телевизионен ефир.

Явор Русинов е роден на 22 септември 1969 г. в София. От баща си, композитора Светозар Русинов, получава първите насоки в музиката. На четири години започва да свири на пиано. В началото на 80-те започва да свири бас китара, китара и кларинет. През 1983 г. е приет в Софийското музикално училище „Любомир Пипков“. Една година по-късно заедно със съученици създава първата фънк група в България – Intermezzo, с която изнасят първия фънк-рок концерт в музикалното училище.

loading...

За периода от 1985 до 1988 г. записва и концертира в група „Ревю“ заедно с Васил Гюров и Милена Славова, а за периода 1987 – 1988 г. и с група „Атлас“.

От 1990 до 1992 г. работи със Стенли, а през 1992 – 93 г. свири в група „Спринт“.

През 1993 създава заедно с дългогодишния си колега и съученик Константин Стоянов електронния дует „VOX“. Следващата година издават първия си албум „Река 2001“, от който продават над 20 000 копия, а етно песента „Яна“ с участието на Олга Борисова става най-слушана в няколко радиостанции в страната за годината. Дуетът е пионер в етноелектронната музика в България.

През 1996 г. започва работа с Курт Хауенщайн (SUPERMAX) създавайки етно-проекта „YAKU“ (Явор-Курт).

През месец януари 1997 г. излиза първият им албум, озаглавен „Total Imigration“, с успех в Европа.

През 1998 г. започва активна концертна дейност със „SUPERMAX“ в над 20 държави, а през същата година създава и собственото си звукозаписно студио – „VOX“.

През 1999 г. започва работа по албумът на „SUPERMAX“ „Terminal 2002“, който е записан изцяло в студио „VOX“. В началото на 2001 г. албумът излиза в цяла Европа и е последван от турне в Европа и Русия.

Заедно с Орлин Кюркчийски и Ясен Козев през 2002 г. създават групата „BULGARO“ и записват албума „Orgasmus“, инспириран от балканския етнос. Проектът печели „Най-добър дебют“ на наградите на телевизия „MM“ за 2003 г. и най-добра група на живо в медийния фестивал „Албена“.

През 2004 г. продуцира заедно с Хелмут Шерф втори албум на „YAKU“ – „The World Behind You“, а така също композира и записва албум на Део. Печели наградата на „ММ“ за най-добра клубна песен „Down Here“ – Bulgaro. През следващата година прави композиции и аранжименти за албум на Арно Рауниг и римейк на „Latin Street“ на Хосе Фелисиано.

През 2007 г. ко-продуцира албум на легендарния австриец Хорст Кмела.

През 2008 г. ко-продуцира албум на австрийската група „Figure in Frame“.

През 2011 г. създава три песни в саундтрака на филма „Тилт“ и записва и издава чил-албума „Faraway“.

През 2012 г. издава трети албум на „Yaku Project feauturing Supermax“.

2012 – 2017 Русинов, продуцира заедно с Хелмут Шерф 5 албума на Хосе Фелисиано

2017 създава проекта Roussinoff & Pavloff

2017 създава проекта „Yana Project“

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!