На 21 юли е роден българският режисьор Анри Кулев!

Анри Кулев Андреев е български художник, карикатурист и режисьор. Роден е на 21 юли 1949 г. През 1962 г. завършва средното си образование в София, а висше — през 1974 г. в Държавния институт по кинематография в Москва като художник-постановчик на анимационни филми.

Между 1974 и 1993 година работи в Студия за анимационни филми „София“ като режисьор, художник, аниматор и продуцент. Режисира повече от 70 анимационни, документални и игрални филми и реклами. Прави документални филми за Йълдъз Ибрахимова, Ибрям Хапазов / Иво Папазов – Ибряма, Самир Куртов, за Алжир. Сред другите известни филми на Кулев са комедията по сценарий на Станислав Стратиев –“Врабците през октомври“, анимацията „Парцалът“, филмите „Цахес“ „Госпожа Динозавър“, „Бащата на яйцето“, „Смъртта на заека“.

Професор по анимационна режисура в Нов български университет.

Анри Кулев е автор и на множество карикатури и графики в пресата и многократно излага творбите си в България и чужбина.

loading...

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!