На 21 септември 1926 г. е роден художникът Радослав Маринов – Реме!

Радослав Маринов – Реме е български художник-карикатурист и илюстратор.

Радослав Александров Маринов (РЕМЕ) е роден в София на 21 септември 1926 година. През 1953 г. завършва специалност плакат в Националната художествена академия при преподавателите си доц. Борис Иванов и Преслав Кършовски.

Още през 1946 г. Радослав Маринов започва да публикува карикатури, основно на външнополитическа тематика. Рисува карикатури за вестниците „Стършел“, „Народна младеж“, Вечерни новини, „Поглед“. Работи като илюстратор на учебници за началното училище и на детски книги от автори като Елин Пелин, Леда Милева, Кина Къдрева и Асен Босев. Поставя самостоятелни изложби в София и Варшава, участва на международни биеналета в Атина, Болоня, Братислава, Кноке-Хейс (Белгия), Монреал.

Освен в областта на карикатурата и илюстрацията, Радослав Маринов се изявява и като аниматор и режисьор на анимационни филми: като режисьор на „Грух и Грушка“ (1959) и като аниматор на „Мечо спортист“ (1978) и „Дон Кихот“ (1979). Между 1967 и 1976 пише сценариите на пет телевизионни серии от детското телевизионно предаване „Лека нощ, деца“. Автор е и на няколко детски книжки и книжки за оцветяване.

За Радослав Маринов, Доньо Донев казва, че е прототип на единия от известните му персонажи Тримата глупаци. Другите два прототипа са Борис Димовски и самият Донев

loading...

Радослав Маринов печели признания и отличия:

  • двукратен лауреат на втора награда за участие в годишните общи художествени изложби на СБХ през 1965 и 1969 г.,
  • орден „Кирил и Методий“ — I степен през 1975 г.,
  • орден „Червено знаме на труда“ през 1976 г.,
  • сребърен медал за карикатура на московската изложба „Сатирата в борбата за мир“ през 1977 г.

Реме умира на 2 юни 1987 година.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!