На 21 октомври 1909 г. е роден българският географ Димитър Яранов!

Димитър Яранов е виден български географ, геоморфолог и тектоник, професор в Софийския университет

Димитър Атанасов Яранов е роден на 21 октомври 1909 г. в Солун, тогава в Османската империя, днес в Гърция. Син е на учения и революционер Атанас Яранов. Завършва география през 1933 г. в Софийския университет.

От 1933 до 1935 г. специализира в Берлинския университет, където защитава докторат по геотектоника. През 1936 г. е избран за доцент, от 1938 г. е извънреден, а от 1946 г. – редовен професор в катедра Физическа география в Софийския университет.

В 1937 г. чете лекции в Сорбоната в Париж, в 1942 г. – Хумболтовия университет в Берлин, а от 1946 до 1948 – в Скопие и участва в геоложки проучвания за хидротехническо строителство. Участва в експедиции в Западна Африка, Сахара, Средиземноморския басейн, Мала Азия и другаде.

През 1942 – 1944 година Димитър Яранов е културен аташе в Берлин, Германия. След Деветосептемврийския преврат е подложен на преследвания.

loading...

От 1949 до 1959 г. работи като геолог в проектантска организация към Министерство на електрификацията. Проучва язовирите Искър, Кърджали, Пасарел, каскадата Белмекен-Сестримо и други. От 1959 г. работи в системата на геоложките проучвания, ръководител на секция „Тектоника“ в Научноизследователския геологически институт при Главно управление за геоложки и минни проучвания.

Пише статии в списание „Македонски преглед“, а от началото на 1938 година е секретар на Македонския научен институт. След създаването на Българските акционни комитети във Вардарска Македония през 1940 година Димитър Яранов и Никола Стоянов се срещат с министър-председателя Богдан Филов и обсъждат създалото се положение след разгрома на Кралска Югославия. През 1942 година Димитър Яранов повторно е избран за секретар на МНИ. Яранов е назначен за ръководител на българското представителство в Солун, което има за задача да събира и обобщава етнодемографските статистически данни за региона. След Деветосептемврийския преврат от 1944 година е уволнен от Софийския университет заради „фашистка“ дейност. През 1946 година МНИ публикува крупното изследване „Македония като природно и стопанско цяло“, в което обаче отсъстват понятия като „българско население“, „македонски българи“ и т.н. Според изследователите Георги Даскалов и Александър Гребенаров трудът е дело на Димитър Яранов, който предпочита да остане анонимен заради извършената подмяна в понятията по политически причини.

Умира на 14 август 1962 година.

Димитър Яранов е баща на художника Атанас Яранов

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!