На 21 ноември 1914 г. е роден художникът Сотир Костов!

Сотир Костов — Графа е български художник живописец

Сотир Иванов Костов е роден в южномакедонския град Лерин, Гърция на 21 ноември 1914 година. След Първата световна война в 1918 година семейството му се преселва в България и се установява във Варна. Попада под влияние на комунизма, а по-късно на дъновизма.

Завършва търговско училище, а в 1944 година започва да учи в Художествената академия като последен ученик на професор Никола Ганушев. След завършването си му предлагат да преподава в академията като асистент, но отказва. Работи като реставратор на стари сгради в Бачковския манастир и Стария Пловдив до 1959 г.

През 1973 година заживява в Панчарево, като пазач. Отдава се изцяло на изкуството до смъртта си.

Костов е автор на над 300 акварела, маслени картини и портрети. Творчеството му е сравнявано с това на Константин Щъркелов. Щъркелов го е канил за свой ученик, но Костов отказва. През 1978 г. голяма част от творбите му са откраднати и продадени във Федерална Република Германия

loading...

Сотир Костов умира през октомври 1992 г. в град София.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.