На 21 август 1952 г. е убит лейтенант Младен Калеев

Младен Калеев е български граничар, загинал в престрелка с бандитска група в района на село Черничево, община Крумовград, при изпълнение на служебния си дълг по охрана и отбрана на държавната граница на Народна република България.

Лейтенант Младен Георгиев  Калеев е роден в с. Рогозен, Врачанско. Преди 9 септември 1944 г. е бил партизанин. Впоследствие започва работа в Граничните войски и след обиколка по различни застави е назначен за командир на гранична застава край село Черничево. Има 1 дъщеря.

На 21 август 1952 г. в сражение с бандитска група, опитваща се да проникне от гръцка територия в България, е убит командирът на заставата лейтенант Младен Калеев и войникът от същата застава редник Илия Стойков Русев, родом от село Крум, Хасковско. Цялата диверсантска група е унищожена.

Тялото му е транспортирано за погребение в родното село Рогозен. Посмъртно е повишен в звание старши лейтенант. Удостоен е с почетното звание „Герой на Гранични войски“

Повече от половин век, оттогава и до днес, местният традиционен събор на село Черничево се провежда в седмицата около датата на смъртта на Калеев и Русев.

loading...

Местността, в която са убити, е наречена „Калеев гроб“, а в близост е издигнат паметник на двамата граничари.

Поклон!

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!