На 20 януари 1940 г. умира Теофил Николов!

Теофил Николов Поптеофилов е български общественик, учител и революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Николов е роден в 1882 година в разложкото село Белица, тогава в Османската империя. Произхожда от рода Поптеофилови. Баща му Никола Поптеофилов е участник в Кресненско-Разложкото въстание, брат му Георги Николов е деец на ВМОРО, а чичо му Лука Поптеофилов е български учител в Сяр, Неврокоп, Мелник и Банско и основател на революционната организация в Разлога.

Теофил учи в Белица и още като ученик влиза във ВМОРО. След завършване на средно образование участва в Илинденско-Преображенското въстание.

След погрома на въстанието и изгарянето на Белица Теофил Николов бяга в България и става учител в Добрич. Завършва Школа за запасни офицери и като офицер участва във войните за национално обединение.

loading...

След 1919 година работи в тютюневи фирми и банки. Началник е на клона на Македонската народна банка в Неврокоп.

Става кмет на село Лъджене, където умира на 20 януари 1940 година

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!