На 20 януари 1913 г. умира войводата Димитър Робков!

Димитър Робков (или Митре Ропков, Робката) е български революционер, гумендженски войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Димитър Пр. Робков е роден в гумендженското село Крива, тогава в Османската империя. Влиза във ВМОРО и през май 1912 година навлиза в Македония в четата на Ичко Димитров, която е въоръжена от върховистите на Константин Дзеков и е определен за ениджевардарски околийски войвода.

През Балканската война в 1912 година оглавява чета на Македоно-одринското опълчение, която заедно с четата на Константин Дзеков завзема град Гумендже и околните 32 български села. Притича се с четниците си Христо Търтев и Готев на помощ на българската учителка от Баровица, която е прогонена от селото от андартската чета на Димитър Доямов – Биката, брат на Лазар Доямов. Пленени са и са откарани в Берския затвор, където Димитър Робков е отровен на 20 януари 1913 година.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!