На 20 юли 1860 г. е роден генерал-майор Димитър Перниклийски!

Димитър Перниклийски е български офицер, генерал-майор от артилерията, командир на 6-а батарея от 1-ви артилерийски полк през Сръбско-българската война (1885), началник на артилерията в 1-ва отделна армия, след това е началник на артилерията на съединените 1-ва и 3-а армия през Балканската война (1912 – 1913), началник на строево-домакинското отделение в Артилерийската инспекция, началник на планинската артилерийска бригада през Междусъюзническата война (1913), началник на крепостно-обсадната артилерия, дунавските и морските укрепени пунктове, началник на 4-а дивизионна област, Шуменския укрепен пункт и началник на Тиловото управление на 3-а отделна армия през Първата световна война (1915 – 1918).

Димитър Христов Перниклийски е роден на 20 юли 1860 г. в Самоков. През 1881 г. завършва артилерийско военно училище в Русия, като на 8 септември е произведен в чин подпоручик и зачислен като младши офицер в 1-во артилерийско отделение, а по-късно във 2-ри артилерийски полк. На 30 август 1884 г. е произведен в чин поручик.

През Сръбско-българската война (1885) е командир на 6-а батарея от 1-ви артилерийски полк и участва в Сливнишкото отбранително сражение (7 – 9 ноември) и Пиротското сражение (14 – 15 ноември).

След войната е командир на батарея в 1-ви артилерийски полк, след което служи в 4-и артилерийски полк. На 30 август 1886 г. е произведен в чин капитан и служи в Софийския и Видинския крепостен батальон. През 1890 г. е произведен в чин майор. Служи в Софийската крепостна батарея. През 1894 г. е произведен в чин подполковник и е преведен във 2-ри артилерийски полк за командир на артилерийско отделение, след това е назначен за командир на Видинския крепостен батальон, а по-късно за командир на 5-и артилерийски полк. На 2 май 1904 г. е произведен в чин полковник и назначен за командир на 4-и артилерийски полк.

loading...

По време на Балканската война (1912 – 1913) е полковник Перниклийски е началник на артилерията в 1-ва армия, която се сражава в Тракия, след това е началник на артилерията на съединените 1-ва и 3-а армия. За участието си във войната е награден с орден „Свети Александър“ II степен. През Междусъюзническата война (1913) e началник на строево-домакинското отделение в Артилерийската инспекция, началник на планинската артилерийска бригада. През 1915 г. заема длъжността началник на артилерията в 1-ва военнодивизионна област.

В Първата световна война (1915 – 1918) полковник Перниклийски е началник на крепостно-обсадната артилерия, дунавските и морските укрепени пунктове, началник на 4-а дивизионна област и Шуменския укрепен пункт. На 30 май 1917 г. е произведен в чин генерал-майор, като от същата година до края на войната е началник на Тиловото управление на 3-а отделна армия. След войната преминава в запаса.

Генерал-майор Димитър Перниклийски умира на 26 април 1936 г. в София.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!